B2 Vitamini (Riboflavin) | Yararları | Fazlalığı | Eksikliği | Yan Etkileri | Besin Kaynakları ve Takviyesi

B2 vitamini, suda eriyen bir vitamin türüdür. Enerji metabolizmasında görevli iki önemli enzimin yapısında görev alır. Riboflavin olarak da bilinen B2 vitamini vücutta depolanan bir vitamin olmadığı için düzenli olarak tüketilen besinlerden günlük alınmalıdır.

B2 vitamini hakkında daha fazla bilgi için ilgili sayfamızı ziyaret edin.

B2 Vitamini nedir?

B2 vitamini, suda eriyen bir vitamin türüdür. İlk olarak 1879 yılında sütte bulunmuştur. Enerji metabolizmasında görevli FAD ve FMN gibi iki önemli enzimin yapısında görev alır. Riboflavin olarak da bilinen B2 vitamini vücutta depolanan bir vitamin olmadığı için düzenli olarak tüketilen besinlerden günlük alınmalıdır. Dışarıdan vücuda alınan B2 vitamininin fazlası idrar yolu ile dışarı atılır. Molekül yapısı bir şeker olan 'ribose'a benzediği için 'ribo' ekini, kristalize halde sarı renkte olduğu için 'flavin' (flavus = sarı) ekini almıştır.

B2 vitamini yararları ve görevleri nelerdir?
  • Besinlerden enerjinin serbest bırakılmasında rol oynar.
  • Antioksidan aktivitesinde gerekli olan Glutation un rejenerasyonunda gereklidir. Riboflavinin enerji üretiminde ve glutatyon yenilenmesinde oldukça önemli bir rolü vardır.
  • B2 vitamini enerji üretimi için gerekli bir vitamindir. Oksijen üretiminde yardımcı olur. Vücutta dolaşımın artmasını sağlayarak oksijen oranını arttırır. Antikor ve kırmızı kan hücre üretimi için B2 vitamini mutlaka gereklidir.
  • B2 vitamini organ gelişimi, büyüme, bağ dokusu, bağışıklık sistemi, cilt sağlığı, sinir sistemi gibi pek çok alanda koruyucudur.
  • Saçların, tırnakların ve cildin daha sağlıklı bir yapıda olmasını sağlar.
  • Troid sağlığını korur.
  • Sinir sistemini koruyan görevi sayesinde Alzheimer, epilepsi, anksiyete, uyuşukluk gibi sinir sistemi ile alakalı hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
B2 vitamini temel kullanım alanları nelerdir?
  • Migren,
  • Katarakt,
  • Orak hücreli anemi,
  • A vitamini ile birlikte kullanıldığında solunum, sindirim, dolaşım ve boşaltım sisteminin mukozasının sağlıklı olmasını sağlar.
  • Enfeksiyon, alkolizm, yanık, mide ve karaciğer hastalıkları tedavisine yardımcı olur.
B2 vitamini eksikliği ve sağlığa etkileri

B2 vitamini eksikliğinde;

  • Tiroit hormonu yetersizliği gibi endokrinolojik sorunlar,
  • Dudak ve ağız kenarında çatlama, İltihaplı ağız ve dil, dilde inflamasyon,
    boğaz ağrısı, mukus zarlarının şişmesi, Anemi, Seboreik dermatid,
    yorgunluk, sinir hasarı, yavaşlamış bir metabolizma, duygu değişiklikleri,
    artan anksiyete ve depresyon belirtileri, saç dökülmesi, uyku sorunları, Bilinç
    yeteneklerinde azalma ve hafızanın zayıflaması,
  • Diyetle riboflavin alımı azaldığında özefagus kanseri ile ilişkili
    bulunmuştur.
B2 vitamini fazlalığı ve yan etkileri

B2 vitamini fazlalığı çok nadir görülen bir sorundur. Ne kadarının “çok fazla” olduğunun tespit edilebilmesi için yeterli
miktarda vaka yoktur. Bu nedenle, diğer birçok vitamin için “günlük olarak alınabilecek üst sınır” belirlenmiş olmasına rağmen, B2 vitamini için belirlenmemiştir.

B2 vitamini besin kaynakları ve takviyesi

Yumurta, karaciğer ve böbrek etleri, yağsız kırmızı et ve süt iyi birer B2 kaynağıdır. Aynı zamanda yeşil sebzeler de B2 içerir. Birçok ülkede tahıllar B2 ile zenginleştirilmiştir. Besinlerin çoğunda bulunan riboflavin FAD formundadır fakat yumurta ve sütte serbest riboflavin olarak bulunmaktadır.