B5 Vitamini (Pantotenik Asit) | Yararları | Fazlalığı | Eksikliği | Yan Etkileri | Besin Kaynakları ve Takviyesi

B 5 vitamini suda eriyen ve vücutta depolanmayan bir vitamindir. Bitkisel ve hayvansal kaynaklarda yer aldığından ‘her yer’ anlamına gelen Panthos kelimesinden adını almıştır.

B5 vitamini hakkında daha fazla bilgi için ilgili sayfamızı ziyaret edin.

B5 vitamini nedir?

B 5 vitamini suda eriyen ve vücutta depolanmayan bir vitamindir. Bitkisel ve hayvansal kaynaklarda yer aldığından ‘her yer’ anlamına gelen Panthos kelimesinden adını almıştır. Diğer adı pantotenik asit olan B5 vitamini ilk defa 1939 yılında pirinç kabuklarından izole edilmiştir.
Vitamin B5 ısı alkaliler ve aside karşı dayanıksızdır. Pişirme ve rafineri işlemleri sırasında yok olurlar. Suda ve alkolde erime özelliği bulunmaktadır ve ısıya karşı duyarlıdır. Besinlerin pişme suyuna geçer, bu nedenle besinlerin suyu değerlendirilmelidir.

B5 vitamini yararları ve görevleri

B5 vitaminin bazı faydaları ve görevleri;

  • Asetilkolin olarak adlandırılan önemli bir molekülün yapımında görevli olup, sinir işlevine yardımcı olmaktan sorumludur.
  • İnsan vücudunun her noktasına oksijen veren kırmızı kan hücreleri oluşturmasında görevlidir.
  • Kötü kolesterol (LDL) ve trigliserid düzeylerini düşürüp, iyi kolesterol (HDL) düzeylerini yükselterek olası kalp krizi veya inmeye neden olabilecek plak oluşumunu engeller.
  • Besinlerin sindirim safhasında materyallerine ayrılmasına yardımcı olur. Fazla karbonhidratların ve yağların enerjiye dönüştürülmesini sağlar.
  • Zihinsel fonksiyonların iyileştirilmesine destek olur,
  • Cilt ve saç sağlığına olumlu etkileri vardır,
  • Antikorlar yaratarak enfeksiyonlarla savaşır.
B5 vitamini temel kullanım alanları
  • Kalp damar sağlığının korunmasında ve hastalıklarının tedavisine destek olarak,
  • Kolestrol seviyelerini düzenlemeye destek olarak,
  • Hafıza kaybı, migren, baş ağrısı, kronik beyin sendromu, bulantı hastalığı, insomnia ve alkol bağımlılığını önlemeye destek olarak,
  • Yara iyileşmesinde,
  • Romatoid Artritde,
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmede,
  • Cilt sağlığının korunmasında ve hastalıklarında tedaviye destek olarak,
  • Akne tedavisinde,
  • Saç sağlığını korumada ve güçlendirmede,
  • Mide – bağırsak sorunlarının giderilmesine destek olarak,
  • Sindirim sistemi hastalıklarının tedavisine destek olarak,
  • Depresyon tedavisine destek olarak,  …kullanılmaktadır.
B5 vitamini eksikliği

B5 vitamini neredeyse tüm gıdalarda görüldüğünden, eksiklik, insanların alışılmadık beslenme yetersizliğinden veya günlük olarak yeterli kalori almayan gelişmiş az ülkelerde görülür.

B5 vitamini eksikliğinin bazı belirtileri;

  • Yorgunluk, Depresyon, Sinirlilik, Uykusuzluk Hastalığı,
  • Mide Ağrıları, Kusma
  • Kas Krampları, Topuklarda yanma ve ağrı
  • Cilt bozuklukları ve akne
  • Tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları
B5 Vitamini fazlalığı ve yan etkileri

B5 vitamininin fazla alınması durumunda ishal görülebilir kanama riskinde artış meydana gelebilir veya mevcut kanama var ise (kadınlarda regl dönemi gibi) süresinde uzama söz konusu olabilir. Ancak bu riskler B5 vitamininin besin takviyesi olarak fazladan alınması halinde görülür. Gıdalardan doğal yollar ile alınması halinde görülmez.

B5 vitamini besin kaynakları ve takviyesi

Pantotenik asit bileşik şekilde bütün canlı hayvanların dokularında bulunur. Mayalarda, karaciğerde, böbreklerde, yumurtada, beyinde, etlerde, sütte, bazı balıklarda bulunur. Bitkilerde, meyvelerde pantotenik asit oldukça azdır.
Dana eti, karaciğer, balık, tavuk, yumurta, peynir, fasulye, tüm tahıllar, hububatlar, karnabahar, bezelye, avokado, patates, mısır, kuru yemişler de bolca bulunur.

B5 Vitamini (Pantotenik Asit) nedir? B5 Vitamini yararları, fazlalığı, eksikliği nelerdir, Pantotenik Asit içeren besin kaynakları ve takviyesi hangileridir?