B 5 vitamini suda eriyen ve vücutta depolanmayan bir vitamindir. Bitkisel ve hayvansal kaynaklarda yer aldığından ‘her yer’ anlamına gelen Panthos kelimesinden adını almıştır.
B5 vitamini hakkında daha fazla bilgi için ilgili sayfamızı ziyaret edin.
B 5 vitamini suda eriyen ve vücutta depolanmayan bir vitamindir. Bitkisel ve hayvansal kaynaklarda yer aldığından ‘her yer’ anlamına gelen Panthos kelimesinden adını almıştır.
B5 vitamini hakkında daha fazla bilgi için ilgili sayfamızı ziyaret edin.
B 5 vitamini suda eriyen ve vücutta depolanmayan bir vitamindir. Bitkisel ve hayvansal kaynaklarda yer aldığından ‘her yer’ anlamına gelen Panthos kelimesinden adını almıştır. Diğer adı pantotenik asit olan B5 vitamini ilk defa 1939 yılında pirinç kabuklarından izole edilmiştir.
Vitamin B5 ısı alkaliler ve aside karşı dayanıksızdır. Pişirme ve rafineri işlemleri sırasında yok olurlar. Suda ve alkolde erime özelliği bulunmaktadır ve ısıya karşı duyarlıdır. Besinlerin pişme suyuna geçer, bu nedenle besinlerin suyu değerlendirilmelidir.
B5 vitaminin bazı faydaları ve görevleri;
B5 vitamini neredeyse tüm gıdalarda görüldüğünden, eksiklik, insanların alışılmadık beslenme yetersizliğinden veya günlük olarak yeterli kalori almayan gelişmiş az ülkelerde görülür.
B5 vitamini eksikliğinin bazı belirtileri;
B5 vitamininin fazla alınması durumunda ishal görülebilir kanama riskinde artış meydana gelebilir veya mevcut kanama var ise (kadınlarda regl dönemi gibi) süresinde uzama söz konusu olabilir. Ancak bu riskler B5 vitamininin besin takviyesi olarak fazladan alınması halinde görülür. Gıdalardan doğal yollar ile alınması halinde görülmez.
Pantotenik asit bileşik şekilde bütün canlı hayvanların dokularında bulunur. Mayalarda, karaciğerde, böbreklerde, yumurtada, beyinde, etlerde, sütte, bazı balıklarda bulunur. Bitkilerde, meyvelerde pantotenik asit oldukça azdır.
Dana eti, karaciğer, balık, tavuk, yumurta, peynir, fasulye, tüm tahıllar, hububatlar, karnabahar, bezelye, avokado, patates, mısır, kuru yemişler de bolca bulunur.