B9 Vitamini (Folik Asit) | Yararları | Fazlalığı | Eksikliği | Yan Etkileri | Besin Kaynakları ve Takviyesi

Folik asit ve folat olarak da bilinmektedir. İsmini Latince yaprak anlamına gelen ‘folium’dan alır. Mitchell ve arkadaşları tarafından 1941 yılında yeşil yapraklı sebzelerde keşfedilmiştir.

Folik asit birçok yerde B12 vitamini ile birlikte görev görür. DNA sentezinde gerekli olduğu için hücre bölünmesinde önemli rol oynar.

B9 vitamini hakkında daha fazla bilgi için ilgili sayfamızı ziyaret edin.

B9 vitamini (folik asit) nedir?

Folik asit ve folat olarak da bilinmektedir. İsmini Latince yaprak anlamına gelen ‘folium’dan alır. Mitchell ve arkadaşları tarafından 1941 yılında yeşil yapraklı sebzelerde keşfedilmiştir.

Folik asit birçok yerde B12 vitamini ile birlikte görev görür. DNA sentezinde gerekli olduğu için hücre bölünmesinde önemli rol oynar. Folik asit eksikliğinde hücreler yeterli şekilde bölünemezler. Folik asitin fetüste, sinir sisteminin gelişmesinde oldukça önemli bir rolü vardır. Gebelikte folik asit eksikliği; ‘spina bifida’ gibi nöral tüp defektleri başta olmak üzere çeşitli doğumsal anomalilere neden olabilmektedir.

Folik asit eksikliğinin ayrıca; depresyon, ateroskleroz ve osteoporozla ilişkisi olduğu gösterilmiştir

B9 vitamini (folik asit) yararları ve görevleri
  • Vücuttaki en önemli görevi, DNA sentezinde gerekli olan pürinlerin ve timinin sentezidir. Bu nedenle folik asit, DNA replikasyonu için gereklidir. Bu etki folik asidin büyümeyi hızlandırıcı etkisi olarak bilinmektedir.
  • Aminoasit metabolizmasında rol alır. Çeşitli aminoasitlerin birbirine çevrilmesinde (serin ile glisin, sistein ile metioninin birbirine çevrilmesi, fenilalalininin tirozine çevrilmesi) ve aminoasitlerden önemli bazı maddelerin sentezinde (histidinden glutamik asit oluşması gibi) koenzim olarak görev yapar.
  • Fosfolipid ve nükleoproteinlerin metabolizmasında etkindir. Bu tepkimeler nükleik asitlerin ve kemik iliğinde kan hücrelerinin yapımı ile ilgilidir. Böylece folik asit yardımcı enzimi, kan hücrelerinin yapımı ve hücre çoğalması için gerekli olmaktadır.
  • Bağışıklık sisteminde, lenfositlerin işlevleri ve antikor oluşumu için gereklidir.
B9 vitamini temel kullanım alanları
  • Nöral tüp defekt oluşumunu önlemede,
  • Ateroskleroz riskini azaltmada,
  • Osteoporozu önlemede ve tedavisine destek olarak,
  • Servikal displazide,
  • Depresyon tedavisine destek olarak kullanılmaktadır.
B9 vitamini (folik asit) eksikliği

Folik asit besinlerde yaygın olarak bulunmasına rağmen, dünyada en sık rastlanan vitamin eksikliği, folik asit eksikliğidir. Başlıca belirtileri baş ağrısı, bulantı ve genel huzursuzluk hissidir. Anormal derecede büyük alyuvar oluşumuna neden olur. Bu durum kansızlığa, kansızlık ise kolayca yorulma, halsizlik, iştahsızlık, ruh halinde ani ve beklenmedik değişimler gibi sorunlara kapı aralar.

B9 Vitamini (folik asit) fazlalığı ve yan etkileri

B9 vitamini gereksiz ve uygun olmayan dozlarda kullanıldığı taktirde birçok yan etkiye neden olur. Böbrek ve karaciğeri olumsuz ekiler. Folik asit takviyesine başlanmadan önce B12 vitaminin durumu da oldukça önem taşır. B12 vitamini düşük olan insanlarda folik asit takviyesi B12 vitamini düşüklüğünü maskeleyerek zamanında önlem alınmazsa bilişsel işlev yetersizliğine neden olabilir.

B9 vitamini (folik asit) besin kaynakları ve takviyesi

Vücutta depo edilmeyen günlük olarak tükettiğimiz gıdalarda bulunan B9 vitamini (Folik Asit), en fazla yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Bunun dışında; karaciğer, bira mayası (ekmek yapımında kullanılan), böbrek, yumurta, kabuğu soyulmuş tahıllar, baklagiller ve tohumlu gıdalarda da bol miktarda bulunmaktadır.

B9 vitamini (folik asit) takviyesi hakkında daha fazla bilgi için ilgili sayfamızı ziyaret edin.

B9 Vitamini (folik asit) nedir? B7 Vitamini yararları, fazlalığı, eksikliği nelerdir, folik asit içeren besin kaynakları ve takviyesi hangileridir?